Przy współpracy pracowników Akademii Pożarniczej powstały "Zalecenia dotyczące żywienia i nawodnienia".
Ważnym czynnikiem wpływającym na kondycję fizyczną strażaków PSP i OSP jest prawidłowa, czyli dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta.
Prawidłowa dieta warunkuje dobry stan odżywienia organizmu, który wspomaga:
- wydolność fizyczną,
- optymalną powysiłkową regenerację,
- utrzymanie dobre stanu nawodnienia.
Prawidłowa dieta powinna być stosowana przez cały czas, zarówno podczas ćwiczeń, jak i rzeczywistych akcji ratowniczych.
Z zaleceń dowiesz się, co jeść i pić przed, w trakcie i po teście w komorze dymowej.
- Zrealizowano na podstawie wyników VI etapu programu wieloletniego pn. Rządowy Program Poprawy Bezpieczeństwa i Warunków Pracy", finansowanego w zakresie zadań służb państwowych ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
- Zadanie nr: 3.ZS.12. pod tytułem: Stan nawodnienia a zaburzenia odporności wśród funkcjonariuszy wybranych służb mundurowych.
- Koordynator Programu: Centralny Instytut Ochrony Pracy - Państwowy Instytut Badawczy.